Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 18:39 - Евродепутати в потрес от беззаконието у нас
Автор: iadosan Категория: Политика   
Прочетен: 1077 Коментари: 0 Гласове:
0



Евродепутати в потрес от беззаконието у нас
Според тях правителството насърчава далаверите

Борис Николов
image
30 Октомври 2008

 

Депутати от Комитета по петиции към Европейския парламент (ЕП) останаха потресени от случващото се в България, след като прекараха тук четири дни.

Независимият евродепутат Кати Синод каза на пресконференция в четвъртък, че е шокирана от системните нарушения, свързани с унищожаването на околната среда.

Тя и колегата й Дейвид Хамърстийн са особено обезпокоени от срещите си в министерствата на околната среда и на транспорта. Там им е било заявено, че няма нито един незаконен път в защитени територии и нито един строеж без ОВОС в зона от НАТУРА 2000, при положение, че евродепутатите са запознати с поне 100 случая на явни нарушения.

Хамърстийн изрази учудването си от бездействието на правителството по тези въпроси: "Българското правителство дори насърчава и подпомага незаконната дейност чрез замени на парцели земя”, коментира той.

Евродепутатът каза, че на базата на получените сигнали ще се обърне и към Еврокомисията, върху която да бъде оказан натиск за наказателни мерки срещу България.

Зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев препоръча от своя страна екоорганизациите да изпращат петициите си първо до неговото ведомство, преди да потърсят помощ от европейските институции.

Той пропусна да спомене за многобройните писма и акции на природозащитници, алармиращи за беззаконие при строителството на курортния комплекс "Бодрост-Картала" край Благоевград, които останаха без отговор. Стигна се и до абсурдната ситуация премиерът Сергей Станишев да заседне в незаконен лифт при откриването на комплекса, което получи широк международен отзвук.

Георгиев увери, че МОСВ е реагирало адекватно по всички обсъдени с евродепутатите случаи и заяви, че ще поеме "лична отговорност", ако срещу България стартира наказателна процедура по някои от случаите, за които неправителствените организации са сезирали европейските институции.

Срещу България обаче вече има стартирала наказателна процедура и тя е заради орязани зони по НАТУРА 2000 недостатъчни мерки за защита на хабитатите и дивите птици.

МОСВ е забранило строителството в Иракли, а община Сапарева баня е била глобена с 20 хил. лв. заради строителството на пътя Паничище – хижа "Пионерска”, който минава по границата на Националния парк "Рила”, обясни Чавдар Георгиев.

Той каза още, че въженият лифт в Сапарева баня бил започнат много отдавна, а европейските директиви не зачитали заварени положения, какъвто е случаят със съоръжението.

Кати Синод отбеляза, че хвостохранилището на златната мина в Челопеч е на път да прелее и отрови водата на 2 млн. души по течението на Марица, а зам.-министър Георгиев каза, че ще бъде направена проверка.

Евродепутатите обясниха, че най-голямата група петиции, които идват от България, са за унищожаване на околната среда, за състоянието на детските домове и религиозните свободи.

Двамата представители на ЕП, заедно с евродепутата от ГЕРБ Душана Здравкова, която води Комитета по петициите у нас, се присъединиха към протеста на природозащитници пред мисията на ЕК в София. Хамърстийн се обърна към протестиращите, че именно те са истинските европейци.

Хамърстийн сподели, че неволите му у нас започнали още със стъпването му на родна земя, когато бил излъган от таксиметров шофьор и платил сметка от 105 лева от летище София до бул. "Дондуков". За услугата му била издадена фалшива квитанция.

 

 


От коментарите към текста: 

Ако и сега у нас всичко се задвижва с идване на важни персони отвън, питам се какво се е променило от съветската епоха у нас?
Притеснен съм, че се уповаваме на мнението и заканите на двама чужденци, за да съберем кураж за действие. Много е важно да изпитваме убеденост, че имаме сили сами като гражданско общество да се мотивираме и справим с хитреците, продаващи природата на родината ни.
Другото е поведение на жертви, което никой по света не уважава истински.

отговорът на МАФИЯТА
не ни трябват вашите съвети и пари.ние ще си грабим от глупаците населяващи БГ територията и не ни пук от вас.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=145281&srcpos=3&p=0#msgs


Тагове:   НАС,   потрес,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iadosan
Категория: Политика
Прочетен: 76426
Постинги: 52
Коментари: 19
Гласове: 362
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031