Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2008 05:14 - Чака ни световен гладен бунт ?
Автор: iadosan Категория: Бизнес   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2008 05:25



Новата Бретън-уудска система, Нов курс за целият свят в традициите на Франклин Рузвелт са мерки към които призовават много държавни ръководители и икономисти и трябва да станат тема на извънредна конференция на държавните глави, на която да се вземе решение за нова световна финансова система, която да позволи на всички страни да се развиват. Строителството на Евразийски континентален мост трябва да стане ключ за реконструкция на световната икономика. 

Чака ни световен гладен бунт

Огнените букви на безпрецедентна световна катастрофа вече се изписват по стената. Тя ще бъде гибелна за цял свят ако незабавно, още в най-близките дни и седмици не обявим глобализацията за провалила се и не предприемем мерки за да удвоим селскостопанското производствов най-близко бъдеще.

Работата не търпи отлагане: от октомври 2007г. гладните бунтове са избухвали в над 40 страни. По информация на Раджата Нага (шеф в Азиатската банка за развитие) един милиард хора в Азия са вече сериозно заплашени от глад. А в Африка, Латинска Америка и на другите континенти преживява още един милиард, когото очаква същата участ. В същото време Жак Диуф (шеф на организацията по изхранване FAO) казва, че от декември миналата година търси някакви си 10.9 млн. евро за покупка на семена и инвестиции в инфраструктурата. Казал го е април на конференцията на FAO в Бразилия. Ако продължи политиката на свободна търговия, провеждана от СТО, ЕК и прочие организации, продоволствените картели и спекуланти ще се възползват от ситуацията, създавана от задълбочаващата се системна криза на световната финансова система, с цел максимални печалби. Надувайки инфлацията. Без фермерите да получат нещо. И ако централните банки използват парите на данъкоплатците (както правеше Тодор Вълчев в 1996г.) за компенсиране на спекулативните загуби на частните банки, светът ще стигне до хиперинфлация, каквато е имало във Ваймарска Германия (и у нас 1997г.).

Гладните бунтове ще залеят целия свят и човечеството ще се потопи в нови "средни векове" на хаос, бандитизъм и стремително нарастваща смъртност. Ако справедливостта и животът с човешко достойнство не се възцарят за всички хора на земята.

Малтусианските аксиоми на олигархията

ООН прогнозира ръст на населението на Земята през 2050г. с 33% и достигане на 9 млрд. души. Съответно ще нарастне необходимостта от храни. Като се има предвид, че още днес не си дояждат 2 млрд. души, удвояването на производствата на храни е разумна цел за планиране.

Трудно е да се намери друга тема, която с по-голяма нагледност да показва състоянието на умовете на олигарсите. От гледна точка на североамерикано/евроцентризма, ръстът на населението е опасност, водеща до масова миграция на бедняци от развиващите се страни и борба за суровини (голяма част намираща се в бедните държави). Майкъл В. Хейдън, директор на ЦРУ, в неотдавнашното си слово в университета на щата Канзас е казал, че ръстът на населението става основно в Африка, Азия и Близкия Изток, т.е. там, където икономиката не можела да го поддържа. Това щяло да доведе до нарастване на опасността от насилия и тероризъм.

Същите олигархични възгледи лежат в основата и на стратегическото заявление на петте генерала от резерва, твърдящи, че ръстът на населението и неравномерното разпределение на демографската крива на различните континенти представлява най-голямата опасност за човечеството.

Модел за неомалтусианските имперски възгледи към света е печално известния Меморандум за национална безопасност 200 (NSSM 200), подготвен от Хенри Кисинджър в 1974г. В него още се заявява, че всички суровини по света влизат в сферата на стратегическите интереси на САЩ.

Олигархичното устройство на света, което още Никсън, Кисинджър и Джордж Шулц започнаха да строят от 15 август 1971г. с унищожаването на Бретън-уудската система на фиксирани валутни курсове завъртя икономиката към посоката на нерегулираната свободна търговия (аз бих добавил и към предимството на финансовите спекулации пред реалното производство. бел. ЙЙ) и ни докара до днешния пълен крах. Смяната на парадигмите в 1971г. за преход от производства към спекулации и неконтролирано създаване на т.нар. офшорни зони, в които са разположени над 80% от всички хедж-фондове доведоха до днешната икономика на казината.

От тази дата насам всяка нова стъпка е била по направление на неолиберализма, създаване на пазар на евродоларите, аферата с петроланата криза от 1974г., стартиралата през 1979г. "рейгъномика" и "тачеризма" на 80-те, засилването на картелизацията в резултат на сливанията и поглъщанията, вълшебните "творчески кредитни инструменти" на Алън Грийнспан след кризата от 1987г, неограничената глобализация, последвала разпада на СССР през 1991г., изнасянето на промишленото производство в страните с "евтин труд" - всичко това бяха стъпки все в едно направление.

В зловещата сянка на гладната катастрофа

Именно в този контекст следва да се разглежда днешната катастрофа. В миналото Общата селскостопанска политика на (САР) на ЕС обезпечаваше на населението достатъчно количество стоки на разумни цени, при които и фермерите получаваха доходи, каквито заслужават и селскостопанското производство можеше да се развива. Но с разширяването на глобализацията се наложиха други подходи. В резултат на селскостопанската реформа от 1992г. бяха снижени потребителските цени на хранителните стоки, например на телешкото с 20%, на зърното с 30%, млякото - 15%. Но компенсации за фермерите не бяха предвидени. Обратно - предложиха им финансово съдействие само ако отговарят на определени завишени "екологични критерии".

На фермерите им казаха, че трябва да оцеляват на световните пазари, т.е. в конкуренция с евтиния труд извън САЩ и ЕС. Това доведе до фалит на много ферми, до подмяна на култури или просто до отказ на новото поколение да продължи да се занимава с фермерство.

Движението към свободна търговия получи допълнителен тласък в резултат на т.нар. "Уругвайски рунд". - заключителни преговори по ГАТТ, което сложи край на регулирането на селскостопанското производство. От тогава само и единствено печалбата беше единствения критерий какво и дали да се сее и отглежда. И то печалбата на картели.

Картелизацията стигна такива размери, че днес производството на семена е под контрола на само три компании. В света!

За ЕС реформата от 2005г. означаваше, че вместо справедливи цени за производителите, позволяващи да си покриват издръжката на производствата те ще получават компенсации за това, че ще оставят земята си да стои изорана един сезон и ще предприемат мерки за опазване на околната среда. Запази се тенденцията за разоряване на фермерите. Бившият министър по защитата на потребителите в Германия Ренате Кюнаст и бившият еврокомисар на ЕС по селско стопанство Франц Фишлер (Австрия) бяха прави като нарекоха селскостопанските реформи системен срив.

В условията на мерките на СТО и ЕК, производствения потенциал на промишлено развитите страни падна, докато в същото време развиващите се страни бяха принудени да изнасят евтини суровини за да плащат за външния си дълг.

Днес икономическото и морално банкрутиране на английската система за свободна търговия и манчестърски капитализъм е очевидна за всички.

За щастие има и съпротива на политиката на геноцид, провеждана от СТО и ЕС. Последните седмици министърът на селското стопанство на Франция Мишел Барние и министърът за защита на правата на потребителите в Германия Хорст Зеехофер започнаха кампания против политиката на ЕС.

Барние започна европейска кампания в защита на Обща селскостопанска политика и против някои фанатици на свободната търговия. Барние е и против идеята за експорт на продоволствия от бедните страни в богатите. Обратното. Той счита че и Африка и Азия и Латинска Америка са длъжни да създадат своя обща селскостопанска политика. Т.е. протекционистка политика на база паритет на цените.

Необходими са извънредни мерки

Може да има само един отговор на очевидния банкрут на убийствената система за свободна търговия: необходима е световна мобилизация за удвояване на световното производство на селскостопанска продукция колкото се може по-скоро.

СТО трябва да бъде разпусната незабавно

В навечерието на конференцията по изхранването и селското стопанство на ООН, която ще се проведе в Рим от 3-5 юни, трябва да се предприемат всички мерки, вкл. и извънредни за да стартира програма за нарастване на селскостопанската продукция по цял свят. Тези действия трябва да включват и нова "зелена революция", а и средносрочни мерки за усъвършенстване на управлението на водните ресурси, инфраструктурата и развитие на хранително-вкусовата промишленост в страните където тя е слаба.

Като въпрос на деня следва да се постави въпросът за нов, справедлив световен икономически ред. Предвид особената важност на този проблем за бъдещето на човечеството следва да се проведе специална сесия на Генералната асамблея на ООН.

Новата Бретън-уудска система, Нов курс за целият свят в традициите на Франклин Рузвелт са мерки към които призовават много държавни ръководители и икономисти и трябва да станат тема на извънредна конференция на държавните глави, на която да се вземе решение за нова световна финансова система, която да позволи на всички страни да се развиват. Строителството на Евразийски континентален мост трябва да стане ключ за реконструкция на световната икономика.

Днес са ни нужни мъже и жени, които страстно и с любов да се сражават за идеята за справедлив световен ред. Ще ни се удаде ли да въдворим тази идея или ще побутнем човечеството към гибелната пропаст - това е критерият по който историята ще ни съди.

Ако поддържате идеите на Х. Цеп-Ларуш в тази статия и/или призива и за нова Бретън-уудска система можете да изпратите писмо на адрес racheldouglas@larouchepub.com напишете си и името и фамилията, страната, населеното място, и ако искате вашето изявление защо поддържате такива мерки. Препоръчваме да разпространявате тази статия колкото се може повече.


Хелга Цеп-Ларуш (Германия), Председател на Шилеровия институт 

http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=11484


Тагове:   бунт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iadosan
Категория: Политика
Прочетен: 76867
Постинги: 52
Коментари: 19
Гласове: 362
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930